Letovanje

Letovanje Kipar 2020.

Kipar je ostrvska država koja se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora. Ostrvo je dugo bilo raskršće između Evrope, Azije i Afrike, a još uvek su prisutni mnogi tragovi drevnih civilizacija – rimske, vizantijske i venecijanske.

Kipar je treće po veličini ostrvo na Mediteranu. Sredozmena mediteranska klima, čini jednom od najtoplijih ostrva, sa izuzetno velikim brojem sunčanim dana tokom cele godine.Grčki deo ostrva sa dužinom obale od oko 240km i mestima kao što su Aya Napa, Limasol i Larnaka privlače posebnu pažnju turista. Kako je dugo bio Britanska kolonija vozi se levom stranom. Ovo ostrvo je jedna od najposećenijih destinacija u Evropi tokom letnjih meseci.

Poreklo imena ima više tumačenja, od grčke reči za čempres – kyparissos, po drugom od grčke reči kanu – kypros, ili po latinskom nazivu za bakar – Cuprum (Cyprium) čiji su se rudnici nekada nalazili na Kipr.

Brojna su arheološka nalazišta iz burne, bogate istorije duge 9000 god. i još uvek su prisutni tragovi rimske, vizantijske i venecijanske civilizacije. U XIX veku je postao britanska kolonija što je razlog da Kiprani danas odlično govore engleski jezik i voze levom stranom kolovoza. Postao nezavisna republika 1960. god. na čelu sa predsednikom arhiepiskopom Makariosom III. Ostrvo  je od 1974.god. podeljeno na Grčki i Turski deo tj. na Republiku Kipar na jugu i Turski deo na Severu.

Pogledajte video snimak prelepog ostrva!


Na našem sajtu se nalazi

verovatno najveća ponuda smeštaja sa najboljim cenama za Kipar.

Ono po čemu se razlikujemo od većine turističkih agencija je maximalna pažnja i posvećenost poslu i zadovoljstvu naših putnika. 

Izaberite željenu destinaciju